תרופות להפרעות קשה וריכוזהפרעות קשב וריכוז נעשו בשנים האחרונות מוכרות מאוד. אנשים מזהים את עצמם ואת ילדיהם כסובלים מהפרעות אלה, ומחפשים דרכים להקל את ההתמודדויות עם הקשיים שמייצרת ההפרעה. גם מספר האבחונים של הפרעות קשב וריכוז הולך ועולה במרוצת חמש עשרה השנים האחרונות, כך שיותר ויותר תלמידים מקבלים סיוע וטיפול הקשור בהפרעה.

אחת הדרכים הנפוצות, וגם השנויות במחלוקת, לטיפול בהפרעות קשב וריכוז היא הטיפול התרופתי. התרופות הנפוצות ביותר והמוכרות ביותר בשימוש בארץ הן הריטלין והקונצרטה. רוב התלמידים אשר מתחילים טיפול תרופתי מתחילים עם אחת מהתרופות הללו, ובמקרה הצורך נעשה ניסיון גם עם התרופה השנייה.

הריטלין והקונצרטה הן אמנם תרופות יעילות בדרך כלל, אך ישנם ילדים המתקשים מאוד להסתגל אליהן. לעיתים הבעיה העיקרית היא תופעות הלוואי. אצל רוב הילדים תופעות הלוואי קלות יחסית, וחלקן חולף עם הזמן.

תופעות הלוואי שנשארות הן כאלה שניתן להתמודד איתן בקלות על ידי שינויים מינוריים בסדר היום (כמו למשל, שינוי שעת הארוחות, מכיוון שהתרופות פוגעות בתיאבון).

יחד עם זאת, ישנם ילדים שתופעות הלוואי משפיעות עליהם באופן חמור יותר, והסבל שגורמת התרופה עולה על התועלת שבה.

בנוסף, ישנם ילדים שהשפעת התרופות המקובלות על ההפרעה שלהם אינה מספקת. למרות הגדלת מינון ושימוש בכדורים בעלי השפעה ממושכת, לא נראות תוצאות משביעות רצון לאחר תקופה של טיפול תרופתי.

במשך שנים רבות, ריטלין וקונצרטה היו התרופות היחידות שאושרו על ידי משרד הבריאות בארץ לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. הורים לילדים שנפלו בקטגוריות שצויינו לעיל ביחס לריטלין וקונצרטה נאלצו להתמודד ללא סיוע תרופתי, או לייבא בעצמם תרופות מחו"ל, ולשלם מכיסם סכומים גדולים מאוד בכל חודש.

לאחרונה, חל שינוי במצב זה, כאשר משרד הבריאות החליט לאשר ולייבא לארץ תרופות נוספות. התרופה הראשונה שאושרה לשיווק בבתי המרקחת בארץ נקראת ויוואנס.

ויוואנס – במה היא שונה מהאחרות?

ויוואנס אינה תרופה חדשה, והיא משמשת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז מזה מספר שנים בארה"ב ובאירופה. מדובר בתרופה ששייכת לאותה משפחה כמו הריטלין והקונצרטה (תרופה מעוררת- סטימולנטי, ממשפחת האמפתמינים). השחרור של התרופה בדם הוא איטי, ולכן השפעתה של התרופה מספיקה ל-10-12 שעות.

יתרון גדול של ויוואנס על פני ריטלין וקונצרטה נוגע לתופעות הלוואי. רוב תופעות הלוואי של התרופות המוכרות נגרמות משום שהתרופה מתפרקת מהר בגוף והחומר המעורר מגיע בכמות גדולה לדם. הפירוק של ויוואנס הוא איטי והדרגתי יותר, ומגיע לדם לא בבת אחת. לכן תופעות הלוואי מינימליות ופחות עוצמתיות.

תופעת לוואי ידועה ושנואה של הריטלין הקונצרטה נקראת "ריבאונד"- עם תפוגת השפעת התרופה, חוזרים הסימפטומים של ההפרעה בעוצמה רבה, אפילו קשה יותר מזו שהיתה לפני נטילת התרופה. בגלל ההתפרקות האיטית של ויוואנס, תופעת הריבאונד כמעט ואינה קיימת.

יתרון נוסף נוגע לאפשרות לעשות שימוש לרעה בתרופה. בשנים האחרונות נחשפו מקרים בהם השתמשו נערים בריטלין בהסנפה, בתור סם.

החומר הפעיל בויוואנס הופך לפעיל רק בתוך הקיבה, ולכן להסנפתו אין כל השפעה. כאן המקום לציין, שהתרופה מתאימה גם לילדים המתקשים בבליעת כדורים, משום שמותר לפורר אותה או להמיס אותה בנוזל ולשתות.

כמובן שגם לויוואנס ישנן תופעות לוואי כגון כאבי בטן, תחושת בחילה, כאבי ראש, חוסר תיאבון ועליה בעצבנות. חלק מהתופעות עלולות להשאר, וחלקן חולפות עם הזמן. התרופה אינה מומלצת לשימוש במקרים של מחלות לב, בעיות בלחץ הדם, גלאוקומה ומחלות נפש אחרות.

מה בעתיד?

משרד הבריאות הודיע שבשנים הקרובות יאושרו תרופות נוספות לטיפול ב-ADHD, ויתחיל יבוא שלהן לארץ על פי בקשות ספציפיות שיוגשו על ידי חברות התרופות.

ראו גם:

8 מיתוסים נפוצים על הפרעות קשב וריכוז

דילוג לתוכן